Lessen die Museum Veenendaal aanbiedt

Discipline Erfgoed

Kijkwijzer

Groep 5 t/m 8 ​ Meer weten over het ontstaan van Veenendaal? Kom dan naar Museum Veenendaal! Kinderen leren op een speelse manier aan de hand van boeiende objecten hoe Veenendaal 500 jaar geleden is ontstaan als veenkolonie. Ook is te zien welke invloed de grote watersnoodramp van 1855 heeft gehad op de gemeente en is er ruimte voor het Veenendaal van nu.  

Aanbieder: Museum Veenendaal
Meer informatie
Discipline Erfgoed

Rondleiding Museum

Groep 1 t/m 8 ​ Tijdens een rondleiding door Museum Veenendaal leer je meer over de geschiedenis van Veenendaal. Er wordt kort stilgestaan bij alle belangrijke momenten van Veenendaal en belangrijke voorwerpen worden besproken en toegelicht. De leerlingen krijgen de gelegenheid om vragen te stellen over de vaste en de tijdelijke tentoonstelling (in 2019 rond het thema Gilbert van Schoonbeke, turf en muziek). Op verzoek is het ook mogelijk om een specifiek onderwerp te bespreken.  

Aanbieder: Museum Veenendaal
Meer informatie
Discipline Erfgoed

Watersnood in Veenendaal

Groep 7 en 8 ​In de geschiedenis van Veenendaal wordt 1855 gezien als het rampjaar. In dat jaar heeft een watersnoodramp gezorgd voor veel schade en verwoesting. Leerlingen gaan zich in dit onderwerp verdiepen d.m.v. lessen in de klas en een bezoek aan het Museum en het Gemeentearchief. ​Uitvoerenden: Museum Veenendaal/Gemeentearchief  

Aanbieder: Museum Veenendaal
Meer informatie
Discipline Erfgoed

Op stap met Jet en Jan

Groep 5 Het project "Op stap met Jet en Jan, jong in 1910" geeft kinderen uit groep 5 van de basisschool een beeld van het dagelijkse leven rond 1910 in Veenendaal. Hierbij komen de volgende thema's aan bod: kleding, wonen, werken, huishouden, voeding, school en spel. Deze thema's bieden ruimte aan de individuele beleving van alle leerlingen. Daarom kan het materiaal uitstekend een plek krijgen binnen intercultureel onderwijs. In de voorbereidings- en verwerkingslessen komen naast geschiedenis ook tekenen, meten, rekenen, stellen, lezen en spelletjes aan bod.  

Aanbieder: Museum Veenendaal
Meer informatie
Discipline Erfgoed

Afvalschatten

Groep 5 en 6 Wat voor afval men maakt, zegt veel over hoe de mensen leven. Vroeger en nu. In dit project gaan de leerlingen terug in de tijd. Van de opgravingen, via de open riolen, naar de vuilnisophaaldienst van nu. Tijdens dit project krijgen de leerlingen een beeld van welk afval er in Veenendaal werd geproduceerd en hoe daarmee werd omgegaan. Maar ook wordt er ingegaan op de waarde van afval. In het Museum Veenendaal worden spullen van vroeger tentoongesteld. Het zijn echte ‘afvalschatten’ die ons meer leren over vroeger en ons misschien ook wel beter laten nadenken over het afval van nu. 

Aanbieder: Museum Veenendaal
Meer informatie
Discipline Erfgoed

Het oude beroep sigaren maken

Groep 7 en 8 ​ In de regio Veenendaal werd eeuwenlang tabak verbouwd. De sigaren werden eerst door mensen thuis gemaakt. In 1887 begon de 19-jarige Jochum van Schuppen een tabakskerverij in Veenendaal. Het bedrijf van deze jonge ondernemer groeide uit tot de bekende sigarenfabriek De Ritmeester. Een andere bekende fabriek was De Panter. De gekerfde tabak werd gebruikt als binnengoed van sigaren en werd gerold in een reep tabaksblad, het omblad. Dit omblad werd weer gerold in een reep dekblad. Om sigaren van gelijke vorm te verkrijgen worden ze in een houten blok met ca. twintig uitsparingen gedrukt, de bosjesplank. In de tabakshoek van Museum Veenendaal is veel te zien over de historie van de lokale tabaksindustrie. Het programma omvat een korte rondleiding en een demonstratie sigaren maken.  

Aanbieder: Museum Veenendaal
Meer informatie