Logo School & Cultuur Veenendaal

In het programma School en Cultuur verzorgen wij het aanbod van diverse culturele educatieve projecten voor alle leerjaren in het primair onderwijs (PO) en voortgezet onderwijs (VO). Momenteel is het programma VO nog in ontwikkeling. Dit komt binnenkort beschikbaar.

Maak hieronder eerst een keuze

Terug naar erfgoedoverzicht

Erfgoed

Het oude beroep sigaren maken

 ​In de regio Veenendaal werd eeuwenlang tabak verbouwd.

De sigaren werden eerst door mensen thuis gemaakt. In 1887 begon de 19-jarige Jochum van Schuppen een tabakskerverij in Veenendaal. Het bedrijf van deze jonge ondernemer groeide uit tot de bekende sigarenfabriek De Ritmeester. Een andere bekende fabriek was De Panter.

De gekerfde tabak werd gebruikt als binnengoed van sigaren en werd gerold in een reep tabaksblad, het omblad. Dit omblad werd weer gerold in een reep dekblad. Om sigaren van gelijke vorm te verkrijgen worden ze in een houten blok met ca. twintig uitsparingen gedrukt, de bosjesplank.

In de tabakshoek van Stadsmuseum Veenendaal is veel te zien over de historie van de lokale tabaksindustrie.

Het programma omvat een korte rondleiding en een demonstratie sigaren maken.

Het oude beroep sigaren maken

Data

september tot juli

Groep

7,8

Aantal lessen

1 museumbezoek

Benodigde tijd

60 minuten voor museumbezoek

Kosten

€ 4,00 per leerling

Aanbieder

Stadsmuseum Veenendaal

Vul het onderstaande formulier in om deze les te reserveren bij de aanbieder. De ingevulde datum zal worden voorgesteld bij de aanbieder. Deze kan hier akkoord op geven. U wordt op de hoogte gehouden via e-mail.