Terug naar erfgoedoverzicht

Erfgoed

Rampjaar 1672, met Landoog naar het Fort

Beeld je eens in! Even niet in het klaslokaal zitten werken, maar heerlijk naar de natuur fietsen, kunst kijken en leren over ons erfgoed. Dat kan!

Bij dit lespakket fiets je met je klas naar Fort aan de Buursteeg. Daar staan 3 kunstwerken die gemaakt zijn vanuit het thema Rampjaar 1672 door Stichting Landoog. Dit jaar is het namelijk nationaal herdenkingsjaar van het Rampjaar dat 350 jaar geleden begon.

Voor vertrek naar het Fort aan de Buursteeg, kijk je samen met de klas en leerkracht de Landoog YouTube film over het Rampjaar 1672. Daarna fiets je naar het Fort en wandel je naar de drie kunstwerken. Bij elk van de drie werken beantwoord je een tot drie vragen. Als kers op de taart vervul je samen met je groepje zelf een creatieve opdracht met behulp van de schilderijlijst die bij het kunstwerk ligt! Hou de camera maar vast gereed. 

De school kan kiezen tussen optie A en optie B. Bij optie A ga je naar de drie kustwerken op het Fort. Bij optie B ga je zowel naar het Fort als naar de Linie van Juffrouwwijk waar ook een prachtig kunstwerk staat over slavernij en vluchtelingen. Dit kan een mooie aanvulling zijn in deze tijd, met name indien er leerlingen in de klas zitten met een vluchtachtergrond.

Dit project is vakoverschrijdend. Je leert kunst kijken, je leert over ons erfgoed, de geschiedenis van het Rampjaar 1672, aardrijkskunde, je leert teamwerken en…. Je bent heerlijk in beweging in de buitenlucht.

In verband met het bezoek aan het Fort, wordt de datum voor het bezoek in overleg gepland. Het is mogelijk om een kunstenaar in de klas op bezoek te laten komen bij het kunstwerk, om te vertellen over het traject en samen de film te kijken. Let op, dit kan alleen in overleg.

Het lespakket zit in een ecologische bedrukt katoenen tasjes met 32 vragenlijsten en 32 routekaarten. De tas mag de school houden als aandenken. 

In kleine groepjes beantwoord je bij elk kunstwerk enkele vragen over de kunstwerken, de geschiedenis en je voert een creatieve opdracht uit met behulp van de blauwe Landoog lijst die bij het kunstwerk ligt. 

Leerdoelen: erfgoed, kunst en sociale vaardigheden

  • leren over het Rampjaar 1672
  • kunst kijken en interpreteren
  • nadenken over een kunstwerk en leren observeren wat je mooi vindt
  • zelf kunstzinnig bezig zijn
  • samenwerken en sociale vaardigheden opdoen (vragen beantwoorden, luisteren naar elkaar, elkaar de ruimte geven te spreken)
  • veilig aan het verkeer deelnemen

Wij raden aan om per klas een ouder of leerkracht extra mee te laten fietsen

Rampjaar 1672, met Landoog naar het Fort

Data

mei tot en met oktober

Groep

7,8

Aantal lessen

1 bezoek Fort ad Buursteeg en vooraf de Landoog YouTube film kijken

Benodigde tijd

ongeveer 2 uur

Kosten

gratis

Aanbieder

Stichting Landoog

Vul het onderstaande formulier in om deze les te reserveren bij de aanbieder. De ingevulde datum zal worden voorgesteld bij de aanbieder. Deze kan hier akkoord op geven. U wordt op de hoogte gehouden via e-mail.