Gilbert jaar

In 2019 wordt in Veenendaal het Gilbert jaar gevierd. Dit is een initiatief van de Stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal. Deze Stichting wil in het jaar 2019 op zo veel mogelijk terreinen aandacht besteden aan de 500e geboortedag van Gilbert: in de binnenstad, in de horeca, in de politiek, in de architectuur, bij bedrijven, bij de sportclubs en in het onderwijs zodat alle inwoners van Veenendaal betrokken kunnen zijn bij dit evenement.


School en Cultuur is gevraagd om samen met de culturele instellingen in Veenendaal een programma samen te stellen dat geschikt is voor alle basisscholen in Veenendaal, ongeacht de identiteit van de school.

Het project loopt tussen januari en juni 2019, de planning is afhankelijk van het aantal inschrijvingen.
Inschrijven voor dit project is helaas niet meer mogelijk.


WAT GAAN WE DOEN?


Onderbouw:


Gilbert komt op bezoek! Hij vertelt over zijn uitvindingen naar aanleiding van o.a. het boek De Uitvinding van Keepvogel. We gaan zelf ook uitvindingen verzinnen en maken en wat dacht je van het maken van een supergrote-mega-uitvingen in de Cultuurfabriek? Daarnaast gaan we kijken hoe in de loop van de tijd mensen dingen opschreven: met een ganzenveer, een leitje, een typemachine of meteen tablet. Dat gaan we natuurlijk ook allemaal proberen.


Middenbouw:


Gilbert en Stijn de uitvinder lijken op elkaar: als ze iets nodig hebben, vinden ze het gewoon uit. Dat kunnen wij natuurlijk ook. Maar uit welke tijd komt Gilbert eigenlijk? Via het Green screen stappen we terug in de tijd, in het Archief kijken we wat er veranderd is in Veenendaal en door middel van een puzzeltocht in de Cultuurfabriek komen we steeds meer te weten over Gilbert.


Bovenbouw:


Gilbert komt uit België, uit Antwerpen. We gaan de leerlingen van een school uit Antwerpen via skype eens vragen wat zij van Gilbert weten. Gilbert was een uitvinder, maar ook een ondernemer. Dat zijn wij in Veenendaal ook! Welke ondernemers zijn net als Gilbert? Die gaan we interviewen.
In de Cultuurfabriek gaan we proberen om meer te weten te komen over Gilbert via een Escape spel en de Ozobot. In het Archief gaan we kijken hoe er geschreven werd in de tijd van Gilbert, best nog lastig te lezen!

Data

januari tot juni

Kosten

gratis