Profiel Bouwen/Creëren

Het profiel bouwen/creëren is een project waarbinnen de leerlingen creaties maken binnen verschillende kunstdisciplines.

Het profiel bouwen/creëren is een project waarbinnen de leerlingen met verschillende kunstdisciplines in aanraking komen. Er wordt uitgelegd hoe producten binnen het kunstvak vorm krijgen. Ieder leerjaar heeft een specifieke kunstdiscipline waarin creatie centraal staat.

Door te klikken op één van onderstaande groepen kunt u extra informatie over ieder project vinden.

Dit profiel reserveert u voor alle groepen in één keer

Reserveer dit complete profiel

De Maakplaats

Groep 1

Kasper en Flip in de werkplaats:

Bever Kasper is moe en wil wel wat rust. Zijn maatje Flip wil de werkplaats wel enige tijd runnen. Hij plaatst een bord met de boodschap: ‘Wij maken alles’. Dan komen achtereenvolgens klanten om de reparatie van een fiets, een ochtendjas, een strijkplank, een regenpijp en een strandstoel. Telkens lukt het niet de gevraagde reparatie uit te voeren. Steeds ontstaat iets anders dan bedoeld wordt. Na elke mislukking voegt Flip aan het bord toe: behalve fietsen, ochtendjassen, regenpijpen enz. Als op een dag niemand meer in de werkplaats komt, maken Kasper en Flip van de overige spullen in de werkplaats een soort zeilboot waarmee ze lekker gaan varen.

De volgende boeken worden meegeleverd:

-Kasper en Flip in de werkplaats

-Kasper de timmerman

-Kasper de kleermaker

-Het Kasper kijk- en zoekboek

-De gereedschapskist

Voor de inhoud van de 3 lessen zie downloads.

 

Wanneer: van september tot juli

Kosten: €3,50 per leerling

 

 

Aanbieder:

Torens bouwen

Groep 2

Van kleins af aan zijn we aan het bouwen. Als baby stapelen we blokken, lego, ronde bakjes die steeds kleiner worden, enzovoorts. Hoe groter we worden hoe hoger de bouwwerken en hoe ingewikkelder. Het lijkt er op dat torens bouwen bij ons hoort. Wie maakt de hoogste toren? En wie de mooiste, gekste, dikste of dunste? Torens kunnen van allerlei materialen gemaakt zijn. Van hout, steen, klei, lego, plastic, eierdozen, zelfs van taartjes en soesjes…er zijn spelletjes waarbij je de hoogste torens moet bouwen (met stoeltjes) of een hoge toren niet moet laten instorten…Torens maken is leuk. Kleuters doen het vaak automatisch. Gewoon omdat ze het leuk vinden. Zal de toren stevig genoeg zijn of omvallen? Hoe spannend is dat?

In dit project gaan we fijn torens bouwen. Van allerlei materialen. Ook gaan we kijken naar allerlei torens in het landschap: vuurtorens, watertorens, kerktorens, de torens in Veenendaal…en we gaan over torens praten en werken. Heerlijk, laat de fantasie maar de vrije loop gaan!

Voor meer informatie zie downloads of neem contact op met de aanbieder.

Wanneer: dinsdag en donderdag

Prijs: 3,50 per leerling

Aanbieder:

Zangplezier

Afbeeldingsresultaat voor zangplezier

 

Groep 3

Deze workshop zang geeft je klas een muzikale impuls. De kinderen gaan aan de slag, leren leuke, mooie en eenvoudige liederen in combinatie met spelopdrachten. De leerkracht doet suggesties op om mee te nemen voor de praktijk van alle dag. Aan de hand van eenvoudig eenstemmig internationaal repertoire worden de kinderen meegenomen op een ontdekkingstocht in de wereld van het zingen. De kinderen krijgen een beeld van de vele mogelijkheden die zingen biedt en maken kennis met hun eigen stem. Zij krijgen bovendien op een speelse manier een indruk van het zingen van blad en leren de eerste drie notennamen do-re-mi. Aan het eind van de cursus is er de mogelijkheid een klein concertje te organiseren voor de andere kinderen van de school of de ouders. 

Voor meer informatie zie de downloads of neem contact op met de aanbieder.

wanneer: van maandag tot vrijdag.

prijs 3,50 per leerling.

Aanbieder:

Aboriginal Painting

Groep 4

Weet jij hoe de Aboriginals elkaar verhalen vertelden? Dat deden ze door stippeltekeningen te maken. Zo vertelden ze elkaar de weg, een platte grond. Zo lieten ze elkaar zien hoe de zon en de maan, maar ook hoe er een dier uitzag. Maak je eigen Aboriginal tekening!

Dit doe je door met een wattenstaafje of de steel van een kwast in de verf te dopen en je eigen tekening te maken.

Voor meer informatie zie de downloads of neem contact op met de aanbieder.

Prijs 3,50 per leerling 

Wanneer: van maandag tot vrijdag

Aanbieder: Suzanne Visscher

Dans Kriskras langs de wereld

Groep 5

In deze lessenreeks reizen we per vliegtuig naar verschillende landen. We vliegen naar Spanje om de flamenco te dansen en te kijken naar stierenvechten, naar Amerika om streetdance en breakdance te ontdekken en naar Japan om de dans van Geisha te bewonderen.

Centraal staat het leren en het plezier in beweging en dans, ontdekken van nieuwe bewegingen, de creativiteit bevorderen en samen werken. 

3 lessen van 45 minuten

Wanneer: van september tot juli, dag in overleg

Nodig: speellokaal en muziekinstallatie

Maximaal 25 leerlingen

€3,50 per leerling

Aanbieder: Muziekschool de Muzen

Moeder Aarde

Helaas is dit project niet meer te reserveren bij Momo.

 

 

Aanbieder: Momo theaterwerkplaats

Rembrandt en de Nachtwacht

Groep 7

2019 is het jaar van Rembrandt!

Bij het bezoek aan de Kunstuitleen leren de kinderen meer over de beroemde kunstenaar Rembrandt (1606-1669) en zijn bekende schilderij: De Nachtwacht. Dit werk heeft hedendaags kunstenaar Aldert Mantje geïnspireerd tot het maken van een eigen Nachtwacht. Wat zijn de verschillen met het originele werk en waarover gaat de Nachtwacht eigenlijk? Waarom is het schilderij zo bijzonder én waarom werd Rembrandt zo'n beroemde schilder? O.l.v. kunstenaars Suzanne & Pieter schilderen de kinderen een eigen Nachtwacht, met hun eigen portretten en voorwerpen die voor hen belangrijk zijn!

Doelen:

* meer leren over de beroemde kunstenaar Rembrandt

* leren kijken naar kunst en leren praten over kunst

* o.l.v. kunstenaars Suzanne Visscher & Pieter van Slooten een eigen Nachtwacht schilderen in de kunstuitleen. Het kunstwerk mag mee naar school!

U ontvangt:

Tips om het bezoek aan de kunstuitleen voor te bereiden in de klas.

Praktische informatie

Periode vrij te kiezen

Duur ca. 2 uur (én een les voorbereiden op school)

Locatie Kunstuitleen Veenendaal (in De Cultuurfabriek)

Kosten € 3,50 per leerling

Aanbieder:

Street Art en Graffiti: een andere kijk op de wereld

Groep 8

Heb jij wel eens goed om je heen gekeken? Naar de muren van gebouwen, naar de straat, naar gevels, tunnels en wanden? 
Vaak zijn deze vlakken saai en grijs en grauw. Maar soms is er ook wat anders te zien. 
Een tekening, een schildering, gekke poppetjes of een boom met een breiwerk. Soms groot en opvallend. Soms zo klein, dat alleen de écht oplettende mensen het zien. 
 
Deze kunstwerken in de openbare ruimte heten street art, oftewel: straatkunst. Kunst met een boodschap, waardoor je anders naar de wereld om je heen gaat kijken. Het is kunst die de wereld verandert, mooier maakt of verrast. Eén van de onderdelen van street art is graffiti.
 
Tijdens dit project leren de leerlingen wat street art/graffiti is en hoe ze hierop kunnen reflecteren. Uiteraard gaan  ze uiteindelijk ook zelf - onder leiding van een graffiti artiest - aan de slag om hun kijk op de wereld in een groot gezamenlijk kunstwerk te vangen. Creatief met co-creatie. Immers, samen creeër je nog meer impact!
 
Data: september - juli
 
Prijs: €3,50 per leerling voor het maken van een gezamenlijk kunstwerk (de groep moet uit minimaal 25 leerlingen bestaan)
 
Te reserveren tijd: 3 lessen van 30-45 min door de docent zelf uit te voeren, & 1 les van 1,5 uur waarbij een graffiti-artiest op school (of locatie) met de leerlingen aan de slag gaat 
Aanbieder: Straatkapers Graffiti Collectief

Dit profiel reserveert u voor alle groepen in één keer

Reserveer dit complete profiel

Algemeen