Profiel Bouwen/Creëren

Het profiel bouwen/creëren is een project waarbinnen de leerlingen creaties maken binnen verschillende kunstdisciplines.

Het profiel bouwen/creëren is een project waarbinnen de leerlingen met verschillende kunstdisciplines in aanraking komen. Er wordt uitgelegd hoe producten binnen het kunstvak vorm krijgen. Ieder leerjaar heeft een specifieke kunstdiscipline waarin creatie centraal staat.

Door te klikken op één van onderstaande groepen kunt u extra informatie over ieder project vinden.

Dit profiel reserveert u voor alle groepen in één keer

Reserveer dit complete profiel

Kleine muis zoekt een huis

Een voorleesproject van de bibliotheek, voor de jongste groep kleuters bij u op school.

Als een kleine muis een dikke appel vindt, is het gat van zijn holletje te klein om de buit naar binnen te slepen. Tevergeefs probeert hij bij andere holbewoners onderdak te krijgen. Omdat hij zo nu en dan een hapje van zijn eigen appel neemt, passen muis en appel 's avonds in zijn eigen holletje.

Mooi verhaal met leuke opdrachten.

Voor meer informatie over de inhoud zie de download of neem contact op met de aanbieder. 

Prijs: 3,50 euro per leerling 

Wanneer: van maandag tot vrijdag

Aanbieder: Bibliotheek

Torens bouwen

Groep 2

Van kleins af aan zijn we aan het bouwen. Als baby stapelen we blokken, lego, ronde bakjes die steeds kleiner worden, enzovoorts. Hoe groter we worden hoe hoger de bouwwerken en hoe ingewikkelder. Het lijkt er op dat torens bouwen bij ons hoort. Wie maakt de hoogste toren? En wie de mooiste, gekste, dikste of dunste? Torens kunnen van allerlei materialen gemaakt zijn. Van hout, steen, klei, lego, plastic, eierdozen, zelfs van taartjes en soesjes…er zijn spelletjes waarbij je de hoogste torens moet bouwen (met stoeltjes) of een hoge toren niet moet laten instorten…Torens maken is leuk. Kleuters doen het vaak automatisch. Gewoon omdat ze het leuk vinden. Zal de toren stevig genoeg zijn of omvallen? Hoe spannend is dat?

In dit project gaan we fijn torens bouwen. Van allerlei materialen. Ook gaan we kijken naar allerlei torens in het landschap: vuurtorens, watertorens, kerktorens, de torens in Veenendaal…en we gaan over torens praten en werken. Heerlijk, laat de fantasie maar de vrije loop gaan!

Voor meer informatie zie downloads of neem contact op met de aanbieder.

Wanneer: maandag, dinsdag en donderdag

Prijs: 3,50 per leerling

Aanbieder: De Werkhoven

Zangplezier

Afbeeldingsresultaat voor zangplezier

 

Een project voor groep 3

Deze workshop zang geeft je klas een muzikale impuls. De kinderen gaan aan de slag, leren leuke, mooie en eenvoudige liederen in combinatie met spelopdrachten. De leerkracht doet suggesties op om mee te nemen voor de praktijk van alle dag. Aan de hand van eenvoudig eenstemmig internationaal repertoire worden de kinderen meegenomen op een ontdekkingstocht in de wereld van het zingen. De kinderen krijgen een beeld van de vele mogelijkheden die zingen biedt en maken kennis met hun eigen stem. Zij krijgen bovendien op een speelse manier een indruk van het zingen van blad en leren de eerste drie notennamen do-re-mi. Aan het eind van de cursus is er de mogelijkheid een klein concertje te organiseren voor de andere kinderen van de school of de ouders. 

Voor meer informatie zie de downloads of neem contact op met de aanbieder.

wanneer: van maandag tot vrijdag.

prijs 3,50 per leerling.

Aanbieder: Stemwerkplaats Rezonanz

Aboriginal Painting

Een project voor groep 4

Weet jij hoe de Aboriginals elkaar verhalen vertelden? Dat deden ze door stippeltekeningen te maken. Zo vertelden ze elkaar de weg, een platte grond. Zo lieten ze elkaar zien hoe de zon en de maan, maar ook hoe er een dier uitzag. Maak je eigen Aboriginal tekening!

Dit doe je door met een wattenstaafje of de steel van een kwast in de verf te dopen en je eigen tekening te maken.

Voor meer informatie zie de downloads of neem contact op met de aanbieder.

Prijs 3,50 per leerling 

Wanneer: van maandag tot vrijdag

Aanbieder: Suzanne Visscher

Programmeren met Ozobot

Groep 5

De Ozobot is een leuke mini robot die je zelf kunt programmeren d.m.v. lijnen en kleuren. Ozobot heeft aan de onderzijde sensoren waarmee hij lijnen en kleuren herkent.

Blauw-rood-groen is rechtsaf, blauw-groen-rood is superturbo en zo zijn er nog veel meer codes waarmee kinderen een route kunnen tekenen.

De kinderen gaan (afhankelijk van aantal kinderen) in duo’s werken.

Tijdens deze workshop krijgen de kinderen eerst uitleg over programmeren en de Ozobot, ze maken een aantal opdrachten waarbij ze de kleurcodes leren gebruiken.

Vervolgens bedenken ze in duo’s een kort verhaaltje en ze verwerken dit verhaaltje in een tekening. De kinderen maken aan de hand van de tekening  een route waarbij ze een combinatie maken tussen Ozobot en verhaallijn.

Aan het einde presenteren alle duo’s hun verhaaltje met de Ozobot.

Doel

  • kennismaken met programmeren
  • creatief denken
  • samenwerken
  • stimuleren van taalvaardigheid
  • presenteren

 

Praktische informatie

Periode                                      vrij te kiezen (minimaal 1 maand voor het gewenste bezoek)

Duur                                          2 uur

Locatie                                       De Cultuurfabriek

Kosten                                       € 3,50 per leerling

Bijzonderheden: werken in duo’s, de Ozobots zijn eigendom van het FabLab en mogen niet                                                  mee naar huis.

 

 

 

Aanbieder: FabLab Veenendaal

Muziek maken als een DJ

Een project voor groep 6

Een workshop waar je op een leuke manier in contact komt met de apparatuur die een DJ gebruikt, maar ook ervaart hoe het is om de DJ te zijn. Zo is de hele klas actief, de één doet de ervaring op als DJ en de rest is het publiek van de DJ en bouwt een feestje! Incl. rookmachine en discolichten.

Data: september tot juli

Prijs: €3,50

Aanbieder: Muziekschool de Muzen

Kunst en Media in één jasje

Een project voor groep 7.

Film jezelf voor een groen scherm (Green Screen) en beland in een andere wereld; in de wereld van de kunst. In het project leren kinderen door te maken en ontdekken bekende kunstwerken op een bijzondere manier. Aan de hand van een schilderij bedenken ze een verhaal waarin ze zelf een rol spelen met achtergronden en attributen. Via een Green Screen-techniek komen de kinderen terecht ‘in’ dit schilderij.

Leerdoelen:

* Kunsteducatie

* Technische vaardigheden

* Creativiteit en verbeelding

* Mediawijsheid

* Samenwerking

U ontvangt:

1 (digitale) handleiding

Praktische informatie

Periode vrij te kiezen/ in overleg

Duur ca. 2 uur in kunstuitleen/ bibliotheek (excl. voorbereiding op school)

Verplicht introductie les op school door educatiemedewerker bibliotheek (= sessie 1 uit de handleiding)

Locatie sessie 1 + 2 uit handleiding = voorbereiding op school sessie 3 + 4 (filmen) = bij Kunstuitleen Veenendaal in De Cultuurfabriek

Kosten € 3,50 per leerling

 

Aanbieder: Kunstuitleen

Street Art en Graffiti: een andere kijk op de wereld

Groep 8

Heb jij wel eens goed om je heen gekeken? Naar de muren van gebouwen, naar de straat, naar gevels, tunnels en wanden? 
Vaak zijn deze vlakken saai en grijs en grauw. Maar soms is er ook wat anders te zien. 
Een tekening, een schildering, gekke poppetjes of een boom met een breiwerk. Soms groot en opvallend. Soms zo klein, dat alleen de écht oplettende mensen het zien. 
 
Deze kunstwerken in de openbare ruimte heten street art, oftewel: straatkunst. Kunst met een boodschap, waardoor je anders naar de wereld om je heen gaat kijken. Het is kunst die de wereld verandert, mooier maakt of verrast. Eén van de onderdelen van street art is graffiti.
 
Tijdens dit project leren de leerlingen wat street art/graffiti is en hoe ze hierop kunnen reflecteren. Uiteraard gaan  ze uiteindelijk ook zelf - onder leiding van een graffiti artiest - aan de slag om hun kijk op de wereld in een groot gezamenlijk kunstwerk te vangen. Creatief met co-creatie. Immers, samen creeër je nog meer impact!
 
Data: september - juli
 
Prijs: €3,50 per leerling voor het maken van een gezamenlijk kunstwerk (de groep moet uit minimaal 30 leerlingen bestaan)
 
Te reserveren tijd: 3 lessen van 30-45 min door de docent zelf uit te voeren, & 1 les van 1,5 uur waarbij een graffiti-artiest op school (of locatie) met de leerlingen aan de slag gaat 
Aanbieder: Straatkapers Graffiti Collectief

Dit profiel reserveert u voor alle groepen in één keer

Reserveer dit complete profiel