Profiel Erfgoed A

In het profiel Erfgoed A wordt gewerkt vanuit het lokale verleden.

In het profiel Erfgoed wordt gewerkt vanuit het lokale erfgoed. Met cultureel erfgoed worden kenmerken van onze cultuur uit het verleden bedoeld, zoals monumenten, archeologische vondsten, verzamelingen, archieven, maar ook kunstwerken en immateriële zaken als tradities, verhalen en dergelijke.

Door te klikken op één van onderstaande groepen kunt u extra informatie over de projecten vinden.

Opstaan

Een project voor groep 1

Een verrassend kijkje in de (slaap) kamer van toen en nu….een geschiedenisproject voor wakkere kleuters!
Trrrringggg!!!! Anna slaat de deken van zich af en zoekt op de tast naar de wekker. Is het alweer 7 uur? Brrrr, wat is het koud! Even uitrekken op de rand van de bedstee en dan snel de sloffen aan. Gelukkig heeft Anna de warme slaapmuts nog op. Vooruit dan maar…de donkere kamer in op zoek naar de lampetkan en de wasbak…even een kaarsje aan doen….Pieppieppieppieppiep! Oh, het is alweer 7 uur! Anne drukt de telefoon uit en draait zich nog even om. Heerlijk zo'n warm dekbed…het kan nog wel vijf minuten hoor. Die lekkere warme douche is zo gebeurd….
 Dit project gaat over het 'opstaan' van toen (100 jaar geleden) en van nu. De kinderen zien grote verschillen! Naar aanleiding van het rollenspel van de docent volgt een kringgesprek. Het lesmateriaal van vroeger en nu, is ter ondersteuning van het gesprek en speelt een rol in de creatieve verwerking van deze eerste echte 'geschiedenisles'!

Voor meer informatie zie downloads of neem contact op met de aanbieder.

prijs : 3,50 per leerling

wanneer: maandag tot vrijdag

Duinen

 

Een project voor groep 2

Stel dat ons land geen duinen had dan spoelden we met z’n allen weg.

Hoe zijn die duinen ontstaan en wat zie je allemaal in de duinen, deze ontdekkingstocht gaan we samen met de kinderen doen.

Eerst een kleine power-point over het ontstaan van de duinen en daarna aan de slag met papier,lijm, zand, ecoline en acrylverf.

Met elkaar gaan we de duinen “bouwen”maken van papier,lijm en zand op smalle doekjes zodat er een echte kustlijn ontstaat.

Zijn de duinen klaar dan gaan kinderen aan de slag om de zee te verven,en als er is gekozen voor plat vlak, dan krijgt de lucht ook een mooie kleur.

Deze duinenrij kan later als lesonderdeel gebruikt worden om te ontdekken welke dieren er leven en wat er aan plantensoorten groeit.

Voor meer informatie zie downloads of neem contact op met de aanbieder.

prijs : 3,50 per leerling

wanneer: maandag tot vrijdagDe Liedjeskist

Een project voor groep 3

Erfgoed en zingen hand in hand, dat gebeurt in het project ‘De Liedjeskist’ op een eigentijdse manier. Een schatkist met spulletjes van vroeger spreekt bij ieder kind uit groep 3 tot de verbeelding. En als daar dan ook nog eens een muziekdoos uit te voorschijn komt die tegelijkertijd op het digibord verschijnt, is de verrassing compleet!
De voorwerpen uit de kist hebben een relatie tot de Veenendaalse geschiedenis en zijn gekoppeld aan kinderliedjes uit vroeger tijden. De Muziekdoos op het digibord speelt mooi uitgevoerde begeleidingen voor de liedjes. In de tweede les blijken er bij de begeleidingen ook filmpjes te horen, die de kinderen nog meer meenemen naar de tijd van de voorwerpen uit de schatkist.
Onderwerpen die aan bod komen zijn: Textiel- en sigarenindustrie, Lampegietersavond, de ligging van Veenendaal tegen de Utrechtse Heuvelrug, Turf.
De lessenserie wordt afgesloten met een klein concertje voor de ouders of kinderen uit een andere groep.
Het project bestaat uit drie lessen, les één en drie worden door de gastdocent van Rezonanz Stemwerkplaats gegeven. Les 2 wordt door de groepsleerkracht gegeven. Alle materialen worden door Rezonanz Stemwerkplaats aangeleverd. De leerkracht zingt de liedjes in de periode tussen de eerste en de laatste les regelmatig met de kinderen, met behulp van de muziekdoos op het digibord.

Voor meer informatie zie de downloads of neem contact op met de aanbieder.

prijs : 3,50 per leerling

wanneer: maandag tot vrijdagVerhalen en Panfluit

Een project voor groep 4

Sprookjes en muziek spreken allebei tot de verbeelding en vaak gaan ze samen. Door een combinatie van gastlessen en lessen door de eigen docent aan de hand van deze lesbrief komen de kinderen in aanraking met muziek, leren ze waarom sprookjes verteld worden en hoe muziek en verhalen elkaar kunnen versterken. Uiteindelijk ervaren ze het geleerde in de afsluitende voorstelling ‘De Chinese Nachtegaal’. In de eerste (gast)les staat de panfluit centraal. De panfluit is een laagdrempelig instrument, waardoor de kinderen in één les kunnen ervaren hoe het is om met een echt instrument om te gaan. Omdat het een redelijk onbekend instrument is, is het praktisch altijd een nieuwe ervaring voor alle leerlingen. Door het te combineren met sprookjes, waar de panfluit regelmatig in voorkomt, wordt de fantasie van de kinderen extra geprikkeld.

Voor meer informatie zie de downloads of neem contact op met de aanbieder.

prijs : 3,50 per leerling

wanneer: maandag tot vrijdagDe moestuin van oma Leentje

Een project voor groep 5

Moestuinen zijn van alle tijden. Al heel vroeger hadden mensen moestuinen bij het huis. In de afgelopen eeuw dreigde de moestuin wat uit de mode te raken, maar vandaag de dag is het weer helemaal ‘in’ om een (eigen) moestuin te hebben. Om dicht bij huis te blijven is een erfgoedproject over moestuinen een dankbaar onderwerp. Leerlingen van groep 5 krijgen voor het eerst echte geschiedenislessen en vaak is dat over de tijd van oma en opa. De moestuin van oma Leentje gaat over de moestuin van oma vroeger, welk groenten kweekte oma in de moestuin? En hoe werd de groente verder behandeld? Wat is wecken en drogen en hoe snijd je snijboontjes? Allemaal dingen die oma Leentje laat zien en voordoet in de klas. De kinderen mogen natuurlijk helpen! Ook gaan we naar een moestuin in Veenendaal, want daar is natuurlijk ook van alles te zien en te doen. Daar leren de kinderen hoe een moestuin tegenwoordig wordt aangelegd en bijgehouden. Welke groenten kweken we  nu? Wat is het verschil met vroeger? Tot slot gaan de kinderen zelf aan de slag: een eigen moestuin ontwerpen en een stoeptegeltuintje met (vergeten) groente kweken!

Voor meer informtie zie de downloads of neem contact op met de aanbieder.

prijs : 3,50 per leerling

wanneer: maandag tot vrijdag
Leer meer over Gerrit Rietveld en De Stijl in De Cultuurfabriek!

Leer meer over Gerrit Rietveld en De Stijl in De Cultuurfabriek!

Handgemaakte schaalmodellen van Gerrit Rietveld meubilair 

In de maanden september en oktober 2017 is in de centrale hal van De Cultuurfabriek de tentoonstelling ‘100x Rietveld’ te zien. De expositie toont 100 handgemaakte schaalmodellen van Gerrit Rietveld-meubilair, gemaakt door Harry Hoek.  

Meubelmaker 

Gerrit Rietveld werd in 1888 te Utrecht geboren als zoon van een meubelmaker. Vanaf zijn elfde levensjaar trad hij in de leer bij zijn vader en kreeg hij les in houtbewerking. Rietveld ontwikkelde echter al snel een grote afkeer van de massieve en onpraktische meubelen die zijn vader in elkaar zette. Hij besloot daarom zelf ontwerper te worden en volgde hiervoor een opleiding. Op 18-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste ontwerpopdracht en binnen vijf jaar opende hij zijn eigen meubelmakerij. 

De Stijl

Rietveld raakte beïnvloed door ‘De Stijl’, een stroming die vooral waarde hechtte aan eenvoudige vormen en een minimaal gebruik van kleuren. Deze kunststroming heeft tot op de dag van vandaag invloed op kunst, architectuur en design. Gedurende zijn carrière ontwierp Rietveld uiteenlopende meubels met eenvoud en helderheid als uitgangspunt. De Rood-blauwe stoel is zijn bekendste meubel; dit ontwerp werd wereldberoemd. Bij de tentoonstelling in De Cultuurfabriek is een replica van deze stoel te zien, die gemaakt is door leerlingen van CSV Het Perron. Kinderen kunnen erop gaan zitten om te voelen hoe dat is: zitten op een ontwerp van Rietveld. 

Landelijke canon De Stijl is een venster in de landelijke canon www.entoen.nu De expositie in De Cultuurfabriek biedt een mooie gelegenheid om leerlingen uitgebreid met het werk van Gerrit Rietveld in aanraking te brengen. Bij de tentoonstelling is een teken-speurtocht ontwikkeld. Ook draaien er toepasselijke filmpjes.  

Themakist 

Bibliotheek Veenendaal biedt een mooie themakist aan met daarin allerhande jeugdboeken over de Stijl, Mondriaan, Rietveld en meer. Deze kunt u reserveren via Geke Tadema: gt@bibliotheekveenendaal.nl

Na afloop van de tentoonstelling

Na oktober blijft de Rietveld-stoel voorlopig in de kunstuitleen staan. Ook dan kunnen klassen terecht om meer te leren over Gerrit Rietveld en moderne kunst.  

De tentoonstelling 100xRietveld is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Kind Kansrijk en het Vallei Jeugd Fonds. 

Voor meer informatie zie de downloads of neem contact op met de aanbieders.

prijs: 3,50 per leerling

wanneer: maandag tot vrijdagWatersnood in Veenendaal

Een project voor groep 7.

In Veenendaal wordt 1855 gezien als het rampjaar. In dat jaar heeft een watersnoodramp gezorgd voor veel schade en verwoesting.
Leerlingen gaan zich in dit onderwerp verdiepen dmv lessen in de klas en een bezoek aan het Museum en het Gemeentearchief.

Voor meer informatie zie de downloads of neem contact op met de aanbieder.

prijs : 3,50 per leerling

wanneer: dinsdag tot vrijdag

Aanbieders: Museum en gemeente archief Veenendaal

Wol en textielfabrieken

Een project voor groep 8

Het project Wol- en Textielfabrieken in Veenendaal is bestemd voor leerlingen van groep 8. In de geschiedenismethoden gaat het bij het onderwerp Industrialisatie vaak over de industrie in Engeland of, waar het om textiel gaat, over de industrie in Twente. Door dit project ontdekken de leerlingen dat ook in Veenendaal tijdens en na de industrialisatie veel wol- en textielfabrieken ontstonden. Ook zullen zij ontdekken, wat het was om als kind te moeten werken in deze fabrieken.
Het project Wol- en textielfabrieken in Veenendaal bestaat uit twee lessen, die op school worden gegeven en een bezoek aan de Cultuurfabriek waar de leerlingen opdrachten uitvoeren in Museum Veenendaal en bij de multitouchtafel van het Historisch Informatiepunt ( HIP ). Voor les 2 biedt het project verschillende keuzethema's. De docent kan kiezen op grond van interesse en beschikbare tijd.

Voor meer informatie zie downloads of neem contact op met de aanbieder.

prijs : 3,50 per leerling

wanneer: donderdagochtend

Dit profiel reserveert u voor alle groepen in één keer

Reserveer dit complete profiel