Profiel Erfgoed B

In het profiel Erfgoed B is onze cultuur uit het verleden goed zichtbaar.

In het profiel Erfgoed wordt gewerkt vanuit het lokale erfgoed. Met cultureel erfgoed worden kenmerken van onze cultuur uit het verleden bedoeld, zoals monumenten, archeologische vondsten, verzamelingen, archieven, maar ook kunstwerken en immateriële zaken als tradities, verhalen en dergelijke.

Door te klikken op één van onderstaande groepen kunt u extra informatie over de projecten vinden.

Dit profiel reserveert u voor alle groepen in één keer

Reserveer dit complete profiel

Ocarina's

Groep 1

Sprookjes en muziek spreken allebei tot de verbeelding en vaak gaan ze samen.

Door te luisteren en te ontdekken, stimuleren de lessen in dit project de creativiteit, motoriek en expressie van de kinderen.

De eerste les wordt gegeven door muziekdocent Nadja Spooren. Zij vertelt de kinderen het eerste verhaal en iedereen mag de ocarina, een klein rond fluitje, uitproberen. In de daaropvolgende weken gaat de leerkracht met het meegeleverde materiaal zelf een aantal lessen geven met muziek, verhalen en ocarina's. Hiermee worden de creativiteit en fijne motoriek gestimuleerd. Als afsluiting komt Nadja weer een verhaal vertellen, waarbij de kinderen haar af en toe helpen met geluiden die ze hebben ontdekt. Zo ervaren ze dat muziek en verhalen elkaar kunnen versterken en dat je veel meer opgaat in je eigen fantasiewereld.

Voor meer informatie zie downloads of neem contact op met de aanbieder.

prijs : 3,50 per leerling

wanneer: in overleg, met ongeveer een maand tussen de eerste en laatste les.

aantal lessen: 2 gastlessen van 60 minuten, 2-4 lessen door de eigen leerkracht

N.B. De docent komt alleen als er twee scholen op één dag gepland kunnen worden

Aanbieder: Muziekschool de Muzen

Jan Klaassen en het geheim van de speelgoedkist

Groep 2

Kleuters spelen wat af. Al spelend leren ze al heel erg veel. Een erfgoedproject over (oud) speelgoed is daarom een prima kennismaking met geschiedenis. Het past binnen de belevingswereld van het jonge kind en is op een natuurlijke manier eigenlijk ‘dagelijkse kost’ voor de kleuter: er wordt (en werd) altijd gespeeld op school!

Voor meer informatie zie downloads of neem contact op met de aanbieder.

prijs : 3,50 per leerling

wanneer: dinsdag en donderdag

Aanbieder:

Vergeet mij nietje

Groep 3

De kinderen worden aan de hand van het prentenboek van Milja Praagman meegenomen in de gevoelswereld van vriendschap. Verschillende vormen van belevend leren zijn opgenomen. Kinderen gaan bewegen, spelen, zingen, voelen en ervaren met taal, verhaal en echte materialen.

Het product bestaat uit vier activiteiten die gaan over verhaallijnbegrip, letterlijk en figuurlijk taalgebruik, beeldende vorming en erfgoed. Zeer verdiepend en rijk project. Hierna vergeten kinderen Henri Matisse en en het poesie allbum nooit meer.

Thema's die uitgewerkt worden tijdens de activiteiten zijn: missen (t)huis, vriendschap, samen zijn, op reis gaan, bloemen en planten

Doel:

  • Literatuureducatie
  • Kunsteducatie: kennismaken met de schilder Henri Matisse
  • Erfgoed: werken aan een poesie album

U ontvangt:

  • prentenboeken van Milja Praagman en andere boeken over vriendschap
  • docentenhandleiding
  • toegang tot een speciale website
  • werkbladen poesiealbum

Praktische informatie

Periode                   vrij te kiezen

Duur                       4 lessen uitgevoerd door de docent op school

Locatie                    op school     

Kosten                     €3,50 per leerling
Aanbieder:

Elisabeth en de dieren

Groep 4.

Kinderen in groep vier krijgen nog geen geschiedenisles uit een methode, maar…hebben wel notie dat dingen vroeger misschien anders gingen dan nu. Ze begrijpen dat opa’s en oma’s misschien andere kleren aanhadden en andere spullen gebruikten dan wij nu. Dat er anders omgegaan werd met dieren weten ze misschien niet. Mooi is aan dit project dat juist een gravin uit de buurt zich jaren geleden al zo heeft ingezet voor dieren die verwaarloosd en ziek waren. Kinderen van deze leeftijd houden van dieren en hebben thuis waarschijnlijk nog een knuffel in bed, en of een poes, hond, konijn of cavia als huisdier. Daarom is het een mooie ingang om de kinderen van deze leeftijd mee te nemen naar de tijd van hun opa’s en oma’s opa’s en oma’s…zo’n 100 jaar geleden. Een bezoek aan een kasteel is bijzonder, maar ook de bijzondere verhalen die de leerlingen horen als ze er zijn. Al met al:  op een interactieve en creatieve manier worden de leerlingen een klein beetje wegwijs gemaakt in de tijd van toen. Met als speels bindend onderwerp hun eigen lievelingsdier en de lievelingsdieren van een gravin die dichtbij woonde.

Voor meer informatie zie downloads of neem contact op met de aanbieder.

prijs : 3,50 per leerling

 

wanneer: dinsdag en donderdagAanbieder:

Op stap met Jet en Jan

Groep 5.

Het project Op stap met Jet en Jan, jong in 1910 geeft kinderen uit groep 5 van de basisschool een beeld van het dagelijkse leven rond 1910 in hun woonplaats. Hierbij komen de volgende thema s aan bod: kleding, wonen, werken, huishouden, voeding, vervoer, school en spel. Deze thema s bieden ruimte aan de individuele beleving van alle leerlingen. Daarom kan het materiaal uitstekend een plek krijgen binnen intercultureel onderwijs.
In de voorbereidings- en verwerkingslessen komen naast geschiedenis ook tekenen, meten, rekenen, stellen, lezen en spelletjes aan bod.

Voor meer informatie zie downloads of neem contact op met de aanbieder.

prijs : 3,50 per leerling

wanneer: dinsdag tot vrijdag
Aanbieder: Museum Veenendaal

Bezoek gemeente archief

Groep 6

In het gemeentearchief wordt veel informatie over Veenendaal bewaard. Zo kun je oude landkaarten, foto’s, boeken en kranten bekijken. Er zijn zelfs documenten van eeuwen terug, toen Veenendaal nog een veenkolonie was. Ook is het mogelijk om door stamboomonderzoek erachter te komen of jouw voorouders al in Veenendaal woonden. Tijdens een rondleiding in het archief leer je meer over de waarde van een archief, het verzamelen en bewaren van historische bronnen en de wijze waarop hiermee gewerkt kan worden. Ook kunnen wij een les in het gemeentearchief verzorgen over een specifiek onderwerp (bijvoorbeeld WOI, WOII, de provinciegrens etc.)

Uitvoerende: gemeente archief

Data: september tot juli

Te reserveren tijd: ​minimaal 45 minuten (langer is ook mogelijk)

Prijs: € 3,50 per leerling

 

 

Aanbieder: Gemeente archief

Kunst en Media in één jasje

Groep 7.

Film jezelf voor een groen scherm (Green Screen) en beland in een andere wereld; in de wereld van de kunst. In het project leren kinderen door te maken en ontdekken bekende kunstwerken op een bijzondere manier. Aan de hand van een schilderij bedenken ze een verhaal waarin ze zelf een rol spelen met achtergronden en attributen. Via een Green Screen-techniek komen de kinderen terecht ‘in’ dit schilderij.

Leerdoelen:

* Kunsteducatie

* Technische vaardigheden

* Creativiteit en verbeelding

* Mediawijsheid

* Samenwerking

U ontvangt:

1 (digitale) handleiding

Praktische informatie

Periode vrij te kiezen/ in overleg

Duur ca. 2 uur in kunstuitleen/ bibliotheek (excl. voorbereiding op school)

Verplicht introductie les op school door educatiemedewerker bibliotheek (= sessie 1 uit de handleiding)

Locatie sessie 1 + 2 uit handleiding = voorbereiding op school sessie 3 + 4 (filmen) = bij Kunstuitleen Veenendaal in De Cultuurfabriek

Kosten € 3,50 per leerling

 Aanbieder:

Mozaieken

 

 

Groep 8.

In de workshop Mozaïeken gaat ieder kind voor zich een ontwerp maken op een MDF plaatje van 20 x 20 cm, er kan ook gekozen worden voor een thema. Daarna gaan ze met gekleurde scherven aan de slag om het ontwerp in te lijmen. Na droging wordt het geheel gevoegd, waardoor er een mooi mozaïekwerk ontstaat zoals dat van ons grote voorbeeld Antoni Gaudi. 

Kinderen leren een compositie te maken en omgaan met scherven en lijm techniek.

Voor meer informatie zie downloads of neem contact op met de aanbieder.

prijs : 3,50 per leerling

wanneer: maandag tot vrijdag
Aanbieder: Suzanne Visscher

Dit profiel reserveert u voor alle groepen in één keer

Reserveer dit complete profiel

Algemeen