Logo School & Cultuur Veenendaal

In het programma School en Cultuur verzorgen wij het aanbod van diverse culturele educatieve projecten voor alle leerjaren in het primair onderwijs (PO) en voortgezet onderwijs (VO). Momenteel is het programma VO nog in ontwikkeling. Dit komt binnenkort beschikbaar.

Maak hieronder eerst een keuze

Terug naar beeldende kunstoverzicht

Beeldende kunst

Van Gogh en de aardappeleters

Bij het bezoek aan de Kunstuitleen leren de kinderen meer over de beroemde kunstenaar Vincent van Gogh (1853-1890). Zijn schilderij De Aardappeleters staat in dit project centraal. Van Gogh schilderde het toen hij nog jong was met donkere kleuren. Later ging hij veel kleurrijker te werk. Het schilderij geeft een beeld van het leven uit die tijd. Arme Brabantse boeren aten aardappels uit armoede. Eten is van alle tijden, samen rond de tafel met de familie. Wat eten de kinderen thuis? O.l.v. kunstuitleen medewerker Karlijn Naaijkens en kunstenaar Lianne van Slooten knippen, plakken en schilderen de kinderen een eigentijdse variant op de Aardappeleters

 

Doelen

  • Meer leren over de beroemde kunstenaar Vincent van Gogh en de tijd waarin hij leefde (venster in de landelijke canon www.entoen.nu)
  • Leren kijken naar kunst en leren praten over kunst
  • O.l.v. kunstenaar schilderen de kinderen een eigentijds beeld van de Aardappeleters (het kunstwerk mag mee naar school)
Van Gogh en de aardappeleters

Data

In overleg

Groep

5,6

Aantal lessen

1 les in de Cultuurfabriek

Benodigde tijd

120 minuten

Kosten

€4,00 per leerling

Aanbieder

Kunstuitleen

Vul het onderstaande formulier in om deze les te reserveren bij de aanbieder. De ingevulde datum zal worden voorgesteld bij de aanbieder. Deze kan hier akkoord op geven. U wordt op de hoogte gehouden via e-mail.