Logo School & Cultuur Veenendaal

In het programma School en Cultuur verzorgen wij het aanbod van diverse culturele educatieve projecten voor alle leerjaren in het primair onderwijs (PO) en voortgezet onderwijs (VO). Momenteel is het programma VO nog in ontwikkeling. Dit komt binnenkort beschikbaar.

Maak hieronder eerst een keuze

Terug naar erfgoedoverzicht

Erfgoed

De schoorsteenveger en het Grote Huys (Kasteel Amerongen)

LET OP: alleen op dinsdagochtend

Dit project gaat over het werk wat vroeger gedaan werd in onze omgeving en dan vooral op en rond kastelen en buitenplaatsen. De nadruk ligt op beroepen die we nu niet meer (zo vaak) tegenkomen. Ook kinderarbeid komt aan de orde. Kinderarbeid is van alle tijden. In de 19e eeuw was kinderarbeid ook in de westerse wereld een normaal verschijnsel. In Amerongen en Veenendaal was het niet anders. De kinderen werkten op de tabaksvelden, in textielfabrieken, in wolspinnerijen, sigarenfabrieken, maar nog vaker in het verborgene thuis aan het weefgetouw of op het land.

De vertaalslag naar nu wordt steeds gemaakt in deze lessen. Kinderarbeid is nog niet overal voorbij en schoorsteenvegers heb je nu ook nog wel, maar die gaan anders te werk en hebben geen kinderen meer in dienst.

Naast in te gaan op het werk in lokale fabrieken, boerderijen en landhuizen en de arbeid die daar werd verricht, gaan de leerlingen ook naar een ‘groot huis met veel schoorstenen’, namelijk Kasteel Amerongen. Daar zullen zij aan den lijve meemaken hoe het was om als personeel te werken voor de rijke gravin op het kasteel. Maar ook zullen ze de schoorstenen en open haarden bewonderen die in vrijwel alle kamers van het kasteel te vinden zijn. En..ze zullen ontdekken dat er ook schoorsteenvegertjes actief waren daar…

Dit project is onderdeel van een lessenserie op Kasteel Amerongen, maar kan ook los afgenomen worden.

In Kasteel Amerongen mogen maximaal drie begeleiders mee naar binnen inclusief de leerkracht. Ouders mogen helaas niet mee het kasteel in.

 

De schoorsteenveger en het Grote Huys (Kasteel Amerongen)

Data

Bezoekles op locatie op dinsdagochtend!!

Groep

5,6

Aantal lessen

3 lessen, waarvan de 2e een bezoekles op locatie Kasteel Amerongen

Benodigde tijd

2 x 45 min en 1 x 6o min. op locatie kasteel

Kosten

€4,00 per leerling

Aanbieder

De Werkhoven

Vul het onderstaande formulier in om deze les te reserveren bij de aanbieder. De ingevulde datum zal worden voorgesteld bij de aanbieder. Deze kan hier akkoord op geven. U wordt op de hoogte gehouden via e-mail.