Logo School & Cultuur Veenendaal

In het programma School en Cultuur verzorgen wij het aanbod van diverse culturele educatieve projecten voor alle leerjaren in het primair onderwijs (PO) en voortgezet onderwijs (VO). Momenteel is het programma VO nog in ontwikkeling. Dit komt binnenkort beschikbaar.

Maak hieronder eerst een keuze

Terug naar erfgoedoverzicht

Erfgoed

In de keuken van mevrouw Visbach (op Kasteel Amerongen)

LET OP: alleen op dinsdagochtend

De keuken van vroeger, van onze oma’s oma (ongeveer begin 20e eeuw), zag er heel anders uit dan die van nu. We hebben het dan over de tijd van Ot en Sien. De laatste decennia is de verandering in de keuken met reuzensprongen gegaan. Allerlei gemaksapparaten zijn niet meer weg te denken uit de keuken van nu: magnetron, koffiemachines, keramische kookplaten, afwasmachine en koelkast. Een koelkast stond 60 jaar geleden nog niet bij iedereen in de keuken! Hoe werd toen het eten bewaard? En was er toen ook, net als nu, groenten en fruit het hele jaar door? Er is heel erg veel veranderd. Voor kinderen zijn de dingen die ze tegenwoordig in de keuken en de supermarkt aantreffen een vanzelfsprekendheid. Om ze bewust te maken van de veranderingen, en op speelse manier kennis te laten maken met de tijd van toen, is dit een onderwerp dat heel dicht ‘bij huis’ is en daarom herkenbaar zal zijn voor kinderen van een jaar of 6, 7, 8. Want hoe werd de groente vroeger gekookt en verder behandeld? Wat is wecken en drogen en hoe snijd je snijboontjes? Allemaal dingen die in de keuken van mevrouw Visbach gedaan gaan worden. En…de kinderen mogen natuurlijk helpen!

Deze les is onderdeel van een serie lessen op Kasteel Amerongen, maar kan ook los afgenomen worden.

Er mogen maximaal drie begeleiders (inclusief leerkracht) mee het Kasteel in. Ouders mogen helaas niet mee naar binnen.

In de keuken van mevrouw Visbach (op Kasteel Amerongen)

Data

Bezoekles op locatie op dinsdagochtend!!

Groep

3,4

Aantal lessen

2 lessen van 45-50 minuten en 1 keer 60 minuten (op locatie)

Benodigde tijd

2 lessen op de school, 1 op locatie kasteel

Kosten

€4,00 per leerling

Aanbieder

De Werkhoven

Vul het onderstaande formulier in om deze les te reserveren bij de aanbieder. De ingevulde datum zal worden voorgesteld bij de aanbieder. Deze kan hier akkoord op geven. U wordt op de hoogte gehouden via e-mail.