Lessen die Kunstuitleen aanbiedt

Discipline Beeldende kunst

Kunst op school: leen een kunstwerk voor in de klas!

Groep 1 t/m 8 Wilt u de kinderen in uw klas dagelijks in aanraking laten komen met originele hedendaagse beeldende kunst? Leen dan een kunstwerk uit de collectie van Kunstuitleen Veenendaal voor in de klas. In uw keuze kunt u zich bijvoorbeeld laten leiden door een bepaald thema waarmee u op school bezig bent. U kunt ook samen met een groepje leerlingen een kunstwerk komen uitzoeken. De ervaring is dat kinderen het erg leuk en bijzonder vinden om zelf een keuze te mogen maken. Verspreid over het jaar kunt u zo alle leerlingen aan bod laten komen.  

Aanbieder: Kunstuitleen
Meer informatie
Discipline Beeldende kunst

Kunst voor kleuters. Met 'Blauwtje en Geeltje'

Groep 1 en 2 Kleuters houden van tekenen, schilderen, kleien en knutselen. Door een bezoek aan de kunstuitleen komen kleuters in contact met kunst van echte kunstenaars. Aan de hand van het boekje ‘Blauwtje en Geeltje’ van Leo Lionni gaan we samen naar kunst kijken. De kinderen leren kleuren en vormen kennen, ze mogen voelen aan kunstwerken en ontdekken zo nieuwe werelden. Tot slot maken de kinderen zelf een eenvoudig kunstwerkje door te scheuren en te plakken, net als in ‘Blauwtje en Geeltje’.    

Aanbieder: Kunstuitleen
Meer informatie
Discipline Beeldende kunst

De draad van Alexander Calder

Groep 3 en 4 Aan de hand van het boek ‘De draad van Alexander’ van Sieb Posthuma maken de kinderen kennis met de bekende kunstenaar Alexander Calder (1898-1976). Het boek gaat over de kracht van de lijn en de kracht van de verbeelding. Samen kijken we naar een filmpje waarop te zien is hoe Alexander Calder geconcentreerd een figuur tekent en van draad maakt. Ook kijken we naar kunst uit de collectie van de kunstuitleen. Tot slot maken de kinderen zelf een eenvoudige 3D-draadfiguur en treden zo in zijn voetsporen.   

Aanbieder: Kunstuitleen
Meer informatie
Discipline Beeldende kunst

Rembrandt en de Nachtwacht

Bij het bezoek aan de Kunstuitleen leren de kinderen meer over de beroemde kunstenaar Rembrandt (1606-1669) en zijn bekende schilderij: De Nachtwacht. Dit werk heeft hedendaags kunstenaar Aldert Mantje geïnspireerd tot het maken van een eigen Nachtwacht. Wat zijn de verschillen met het originele werk en waarover gaat de Nachtwacht eigenlijk? Waarom is het schilderij zo bijzonder én waarom werd Rembrandt zo'n beroemde schilder? O.l.v. kunstenaars Suzanne & Pieter schilderen de kinderen een eigen Nachtwacht, met hun eigen portretten en voorwerpen die voor hen belangrijk zijn! Doelen: meer leren over de beroemde kunstenaar Rembrandt leren kijken naar kunst en leren praten over kunst l.v. kunstenaars Suzanne Visscher & Pieter van Slooten een eigen Nachtwacht schilderen in de kunstuitleen. Het kunstwerk mag mee naar school! U ontvangt: Tips om het bezoek aan de kunstuitleen voor te bereiden in de klas.

Aanbieder: Kunstuitleen
Meer informatie
Discipline Beeldende kunst

Kunst en media in één jasje

Een project voor groep 7. Film jezelf voor een groen scherm (Green Screen) en beland in een andere wereld; in de wereld van de kunst. In het project leren kinderen door te maken en ontdekken ze bekende kunstwerken op een bijzondere manier. Aan de hand van een schilderij bedenken ze een verhaal waarin ze zelf een rol spelen met achtergronden en attributen. Via een Green Screen-techniek komen de kinderen terecht ‘in’ dit schilderij. Leerdoelen: * Kunsteducatie * Technische vaardigheden * Creativiteit en verbeelding * Mediawijsheid * Samenwerking U ontvangt: 1 (digitale) handleiding Praktische informatie Periode vrij te kiezen/ in overleg Duur ca. 2 uur in kunstuitleen/ bibliotheek (excl. voorbereiding op school) Verplicht introductie les op school door educatiemedewerker bibliotheek (= sessie 1 uit de handleiding) Locatie sessie 1 + 2 uit handleiding = voorbereiding op school sessie 3 + 4 (filmen) = bij Kunstuitleen Veenendaal in De Cultuurfabriek

Aanbieder: Kunstuitleen
Meer informatie