Lessen die De Werkhoven aanbiedt

Discipline Erfgoed

De rondleiding van Sybille

Groep 5 t/m 8 ​ De 17de eeuwse dichteres Sybille van Griethuysen uit Veenendaal geeft hoogstpersoonlijk een rondleiding door het centrum van Veenendaal. Op de markt vertelt zij over de Salvatorkerk, oude bouwstijlen, een bijzondere directeurswoning en kunstenaar Hedda Buijs. Tot slot gaan we op zoek naar de gedichtjes van Kees Stip die op weg naar en op de markt zijn te vinden.  

Aanbieder: De Werkhoven
Meer informatie
Discipline Erfgoed

Opstaan

Groep 1 Een verrassend kijkje in de (slaap) kamer van toen en nu….een geschiedenisproject voor wakkere kleuters! Trrrringggg!!!! Anna slaat de deken van zich af en zoekt op de tast naar de wekker. Is het alweer 7 uur? Brrrr, wat is het koud! Even uitrekken op de rand van de bedstee en dan snel de sloffen aan. Gelukkig heeft Anna de warme slaapmuts nog op. Vooruit dan maar…de donkere kamer in op zoek naar de lampetkan en de wasbak…even een kaarsje aan doen….Pieppieppieppieppiep! Oh, het is alweer 7 uur! Anne drukt de telefoon uit en draait zich nog even om. Heerlijk zo'n warm dekbed…het kan nog wel vijf minuten hoor. Die lekkere warme douche is zo gebeurd…. Dit project gaat over het 'opstaan' van toen (100 jaar geleden) en van nu. De kinderen zien grote verschillen! Naar aanleiding van het rollenspel van de docent volgt een kringgesprek. Het lesmateriaal van vroeger en nu, is ter ondersteuning van het gesprek en speelt een rol in de creatieve verwerking van deze eerste echte 'geschiedenisles'!  

Aanbieder: De Werkhoven
Meer informatie
Discipline Erfgoed

Tabaksteeltmuseum Amerongen

Groep 6, 7 en 8 Tabak telen was vanaf de Gouden Eeuw een grote bron van inkomsten voor Amerongen en omstreken. Maar wie was nou de baas van die tabaksvelden? En: hoe gaat dat eigenlijk, dat tabak telen en waarom wordt dat niet meer zoveel gedaan? Gravin van Aldenburgh Bentinck en Jan de Tabaksboer weten er meer van… 

Aanbieder: De Werkhoven
Meer informatie
Discipline Erfgoed

De veerpont van Eck en Wiel-Amerongen

Groep 6, 7 en 8 ​ Hoe kwam je vroeger aan de overkant? Deze veerdienst is al heel erg oud. Geer van het Veer en zijn vrouw nemen de leerlingen mee terug naar hoe het vroeger begon. Ook beleven de leerlingen hoe een moderne veerpont tegenwoordig functioneert. Waarom nemen mensen nu eigenlijk de pont nog en wie hebben allemaal last van hoog- of laag water? 

Aanbieder: De Werkhoven
Meer informatie
Discipline Erfgoed

Kasteel Amerongen

Groep 5 t/m 8 ​Aan het werk op Kasteel Amerongen, zo heet de projectles voor de groepen 7 en 8. Margaretha Turnor en hoofd van de bediening mevrouw Visbach kunnen wel wat hulp gebruiken op het kasteel! Kom eerst eens 'meelopen' en solliciteer dan naar een baantje als keukenhulp, bediende, butler of stalknecht! Voor de groepen 5 en 6 is de projectles 'Elisabeth Bentinck en de dieren' ontwikkeld. Gravin Elisabeth van Aldenburg Bentinck hield heel erg van dieren. In deze projectles gaan we op zoek in de tuin van Kasteel Amerongen naar aanwijzingen daarvoor, maar je hoort ook veel over het dierenasiel De Hazenberg dat gesticht is door Elisabeth.  

Aanbieder: De Werkhoven
Meer informatie
Discipline Erfgoed

Hoe Lambertusfeierabend Lampegietersavond werd

Groep 4 Naar aanleiding van het verhaal over de Lampegietersavond in de Canon van Veenendaal neemt Johanna, de vrouw van wever Johan Johanssen ons mee in de tijd en vertelt aan de hand van allerlei oude spulletjes over de geschiedenis van de Lampegietersavond. Tot slot maken we zelf een lampion! (En waarvan werden vroeger eigenlijk de lampionnen voor de optocht gemaakt?)  

Aanbieder: De Werkhoven
Meer informatie
Discipline Erfgoed

Torens bouwen

Groep 2 Van kleins af aan zijn we aan het bouwen. Als baby stapelen we blokken, lego, ronde bakjes die steeds kleiner worden, enzovoorts. Hoe groter we worden hoe hoger de bouwwerken en hoe ingewikkelder. Het lijkt er op dat torens bouwen bij ons hoort. Wie maakt de hoogste toren? En wie de mooiste, gekste, dikste of dunste? Torens kunnen van allerlei materialen gemaakt zijn. Van hout, steen, klei, lego, plastic, eierdozen, zelfs van taartjes en soesjes…er zijn spelletjes waarbij je de hoogste torens moet bouwen (met stoeltjes) of een hoge toren niet moet laten instorten…Torens maken is leuk. Kleuters doen het vaak automatisch. Gewoon omdat ze het leuk vinden. Zal de toren stevig genoeg zijn of omvallen? Hoe spannend is dat? In dit project gaan we fijn torens bouwen. Van allerlei materialen. Ook gaan we kijken naar allerlei torens in het landschap: vuurtorens, watertorens, kerktorens, de torens in Veenendaal…en we gaan over torens praten en werken. Heerlijk, laat de fantasie maar de vrije loop gaan!  

Aanbieder: De Werkhoven
Meer informatie
Discipline Erfgoed

Jan Klaassen en het geheim van de Speelgoedkist

Een project voor groep 2 Kleuters spelen wat af. Al spelend leren ze al heel erg veel. Een erfgoedproject over (oud) speelgoed is daarom een prima kennismaking met geschiedenis. Het past binnen de belevingswereld van het jonge kind en is op een natuurlijke manier eigenlijk ‘dagelijkse kost’ voor de kleuter: er wordt(en werd) altijd gespeeld op school!   

Aanbieder: De Werkhoven
Meer informatie
Discipline Erfgoed

Elisabeth en de dieren

Groep 4. Kinderen in groep vier krijgen nog geen geschiedenisles uit een methode, maar…hebben wel notie dat dingen vroeger misschien anders gingen dan nu. Ze begrijpen dat opa’s en oma’s misschien andere kleren aanhadden en andere spullen gebruikten dan wij nu. Dat er anders omgegaan werd met dieren weten ze misschien niet. Mooi is aan dit project dat juist een gravin uit de buurt zich jaren geleden al zo heeft ingezet voor dieren die verwaarloosd en ziek waren. Kinderen van deze leeftijd houden van dieren en hebben thuis waarschijnlijk nog een knuffel in bed, en of een poes, hond, konijn of cavia als huisdier. Daarom is het een mooie ingang om de kinderen van deze leeftijd mee te nemen naar de tijd van hun opa’s en oma’s opa’s en oma’s…zo’n 100 jaar geleden. Een bezoek aan een kasteel is bijzonder, maar ook de bijzondere verhalen die de leerlingen horen als ze er zijn. Al met al:  op een interactieve en creatieve manier worden de leerlingen een klein beetje wegwijs gemaakt in de tijd van toen. Met als speels bindend onderwerp hun eigen lievelingsdier en de lievelingsdieren van een gravin die dichtbij woonde.   

Aanbieder: De Werkhoven
Meer informatie
Discipline Erfgoed

De Moestuin van oma Leentje

Een project voor groep 5 Moestuinen zijn van alle tijden. Al heel vroeger hadden mensen moestuinen bij het huis. In de afgelopen eeuw dreigde de moestuin wat uit de mode te raken, maar vandaag de dag is het weer helemaal ‘in’ om een (eigen) moestuin te hebben. Om dicht bij huis te blijven is een erfgoedproject over moestuinen een dankbaar onderwerp. Leerlingen van groep 5 krijgen voor het eerst echte geschiedenislessen en vaak is dat over de tijd van oma en opa. De moestuin van oma Leentje gaat over de moestuin van oma vroeger, welk groenten kweekte oma in de moestuin? En hoe werd de groente verder behandeld? Wat is wecken en drogen en hoe snijd je snijboontjes? Allemaal dingen die oma Leentje laat zien en voordoet in de klas. De kinderen mogen natuurlijk helpen! Ook gaan we naar een moestuin in Veenendaal, want daar is natuurlijk ook van alles te zien en te doen. Daar leren de kinderen hoe een moestuin tegenwoordig wordt aangelegd en bijgehouden. Welke groenten kweken we  nu? Wat is het verschil met vroeger? Tot slot gaan de kinderen zelf aan de slag: een eigen moestuin ontwerpen en een stoeptegeltuintje met (vergeten) groente kweken! Voor meer informtie zie de downloads of neem contact op met de aanbieder.

Aanbieder: De Werkhoven
Meer informatie
Discipline Erfgoed

In de keuken van mevrouw Visbach

Groep 3 en 4 De keuken van vroeger, van onze oma’s oma (ongeveer begin 20e eeuw), zag er heel anders uit dan nu. We hebben het dan over de tijd van Ot en Sien. De laatste decennia is de verandering in de keuken met reuzensprongen gegaan. Allerlei gemaksapparaten zijn niet meer weg te denken uit de keuken van nu: magnetron, koffiemachines, keramische kookplaten, afwasmachine en koelkast. Een koelkast stond 60 jaar geleden nog niet bij iedereen in de keuken! Hoe werd toen het eten bewaard? En was er toen ook, net als nu, groenten en fruit het hele jaar door? Er is heel erg veel veranderd. Voor kinderen zijn de dingen die ze tegenwoordig in de keuken en de supermarkt aantreffen een vanzelfsprekendheid. Om ze bewust te maken van de veranderingen, en op speelse manier kennis te laten maken met de tijd van toen, is dit een onderwerp dat heel dicht ‘bij huis’ is en daarom herkenbaar zal zijn voor kinderen van een jaar of 6, 7, 8. Want hoe werd de groente vroeger gekookt en verder behandeld? Wat is wecken en drogen en hoe snijd je snijboontjes? Allemaal dingen die in de keuken van mevrouw Visbach gedaan gaan worden. En…de kinderen mogen natuurlijk helpen!

Aanbieder: De Werkhoven
Meer informatie
Discipline Erfgoed

Veenendaal en de Tweede Wereldoorlog

Er wordt hard gewerkt aan een project voor de bovenbouw van de basisscholen over hoe Veenendaal de Tweede Wereldoorlog heeft beleefd. Het Gemeentearchief Veenendaal, Historische Verenging Oud Veenendaal en Het Museum Veenendaal samen met School & Cultuur en De Werkhoven ‘Geschiedenis voor u’ zorgen gezamenlijk voor de inhoud en uitvoering van het project. Na een aantal lessen in de groep met medewerking van ooggetuigen, gaan de leerlingen op zoek naar het verhaal van Veenendaal! Op diverse locaties (Gemeentearchief en Cultuurfabriek) wordt op een interactieve manier ingegaan op de mobilisatie en evacuatie, het verzet en de Jodenvervolging om tenslotte de bevrijding en herdenking te bespreken. Het project zal na een pilot in september/oktober geëvalueerd en aangepast worden, maar geef je klas nu al op voor komend schooljaar! Het project loopt van maart tot en met mei.              

Aanbieder: De Werkhoven
Meer informatie